پایگاه خبری ایراسین- بازار فولاد در پی تنشهای سیاسی و نظامی اخیر با نوسانات و نگرانیهای قابل توجهی مواجه شده است، این اتفاقات باعث افزایش تردید در میان فعالان و سرمایهگذاران این بازار شده که اثرات آن به خوبی در معاملات بورسی قابل مشاهده است.
هرگونه تنش سیاسی و یا نظامی اثراتش را در حوزه فلزات و کامیودیتیها میگذارد
در این باره امیر جعفری در گفتوگو با خبرنگار ایراسین در خصوص تأثیر حملات اخیر و جنگهایی که در منطقه شکل گرفته بر بازار فولاد اظهار کرد: هرگونه تنش سیاسی و یا نظامی که در هر منطقهای اتفاق بیفتد اثراتش را در حوزه فلزات و کامیودیتیها میگذارد.
وی ادامه داد: این تأثیر از چند جهت اتفاق میافتد، البته نه تنها در منطقه ما بلکه در هر منطقهای که تنش ایجاد شود در حوزه حمل و نقل دریایی و جابجایی تغییراتی به وجود میآید که قطعاً به تأخیر در رسیدن مواد اولیه به شرکتها منجر میشود که در نهایت بر روی قیمتها تأثیرگذار است.
رئیس امور سهام و مجامع شرکت فولاد آلیاژی ایران ادامه داد: اثر جنگ بر روی فلزات و به ویژه فلزات خاص و آلیاژی که در ساخت تجهیزات نظامی کاربرد دارند، به لحاظ اینکه عمومآ بخشی از این تولیدات برای تولید تجهیزات سوق پیدا میکند، بیشتر است، افزود: در کشورهایی که درگیر جنگ میشوند عموماً صادراتی در زمینه این فلزات انجام نمیشود مانند جنگ روسیه و اوکراین که شاهد چنین اتفاقاتی بودیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر به دنبال تنشهایی که بین چین و تایوان وجود دارد، بخشی از مواد اولیه که دوگانه است و در صنایع غیرنظامی و نظامی کاربرد دارد، صادر نشد، تصریح کرد: بخشی از این مواد، مواد نسوزی است که در کوره شرکتها استفاده میشود، در چنین شرایطی بخشی از این تولیداتی که شامل قهای فولادی مورد نیاز در صنعت ساختمان میشود دچار رکود شده، اما آن دسته از فلزاتی که در حوزه تجهیزات نظامی کاربرد دارد به دلیل خرید بیشتر و تقاضای بیشتر قیمت خوبی را خواهد داشت.
دپوی کامودیتیها توسط سرمایه داران
جعفری تاکید کرد: در حوزه کامودیتیها همواره در صورت بروز هرگونه تنش سیاسی و نظامی افزایش قیمت را خواهیم داشت و در صورت کاهش این تنشها شاهد کاهش قیمت خواهیم بود.
وی گفت: در چنین شرایطی سرمایهداران نسبت به خرید و دپوی کامودیتیها اقدام میکنند تا از این افزایش قیمت نفعی ببرند.
این دکتری بازار سرمایه گفت: در حال حاضر قیمت ارز و کامودییتیها روند رو به کاهشی را دارد و این نشانگر کاهش سطح تنش در منطقه است.
وی اضافه کرد: در کل باید گفت که اثر تنشهای نظامی و سیاسی بر بازار فلزات بیشتر بر روی فلزات خاص و رنگی است.
همچنین احمد جانجان، کارشناس اقتصادی نیز در گفتوگویی در خصوص تأثیر تنشهای اخیر منطقه در بازار داخلی کشور اظهار کرد: در حال حاضر، بازارهای داخلی کشور به ویژه بازار سرمایه، تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گرفتهاند که بعضی از آنها داخلی و بعضی دیگر تحت تأثیر مسائل منطقهای و بینالمللی هستند. البته از اتفاقات منطقهای نمیتوان چشمپوشی کرد؛ چرا که درگیریهای اخیر به خصوص در اسرائیل و لبنان، به طور طبیعی تأثیراتی روی بازارهای جهانی و داخلی داشته است.
وی ادامه داد: در واقع، شرایطی که اکنون در بازار سرمایه به وجود آمده، به واسطه محدودیتهایی مانند دامنه نوسان، حجم مبنا و تعداد دیگری از ترمزهایی است که در بازار سهام ایجاد شدهاند. این شرایط باعث شده نقدپذیری در بازار کاهش یابد و چنین موضوعی دست بازار را در مواجه با رخدادهای ناگهانی و تغییرات سریع بسته است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه از طرفی، کاهش نقدپذیری سبب شده سرمایهگذاران نتوانند به سرعت به تغییرات واکنش نشان دهند و همین باعث میشود تمایل برای خروج از بورس تهران و سرمایهگذاری در بازارهایی مانند ارز و طلا افزایش یابد. در حالی که در بازارهای کشورهای درگیر، نظیر بورس اسرائیل و حتی لبنان که تحت حملات و مشکلات امنیتی هستند، به دلیل کارآیی نسبی، بازار آنها رشد داشته است. به عنوان مثال، بازار سهام اسرائیل حدود ۳۰ درصد افزایش یافته که علت آن وجود بازاری کارآمد است.
امروز نمیتوان از بازار انتظار کارآمدی داشت
وی گفت: بازار ما به عنوان بازار یکطرفه عمل میکند و این مسئله به وضوح در شرایط کنونی تأثیرگذار است؛ چرا که با محدودیتهای بسیاری مواجه هستیم و نمیتوان از بازار انتظار کارآمدی داشت.
جانجان با بیان اینکه از سوی دیگر، برخی تحلیلگران پیشبینی میکردند اسرائیل پاسخی تندتر نسبت به ایران داشته باشد؛ اما از آنجایی که اسرائیل عملیات خود را انجام داد، احتمالاً بازار تا حدودی این مسئله را پیشبینی کرده است، افزود: به عبارتی دیگر، از نظر بازار این موضوع با آنچه که تصور میشد، تفاوت چندانی نداشته و به همین دلیل، شاهد کاهنده بودن قیمت ارز و رشد ملایم بازار سرمایه هستیم.
به گزارش ایراسین، با توجه به این وضعیت، بسیاری از فعالان بازار منتظر هستند تا ببینند آیا تنشهای نظامی و سیاسی موجود فروکش میکند یا نه؛ در صورت کاهش این تنشها، بازار میتواند به حالت عادی بازگردد و احتمال افزایش قیمتها وجود دارد. اما در غیر این صورت، نگرانیها و تردیدهای موجود ممکن است باعث ادامه رکود و کاهش معاملات در این بخش شود.